خب خب. من دوباره اومدم با یه مقالهی جالب دیگه راجب یه استایل جالب و متداول دیگه.
این استایل کژوال (روزانه) که این روزها بر تن اکثریت مردم میبینیم، ریشههای خیلی عمیق و جالبی در تاریخ مد و لباس داره. بین خیلی از مردم جا افتاده که بگن استایل اسپورت. واژهی چندان غلطی نیست ولی با توجه به اینکه در اغلب رسانههای تخصصی فشن از واژهی اسپورت برای توصیف لباسهای اختصاصی ورزش استفاده میشه، بهتره که اینجا براتون بگم که استایل کژوآل ریشهاش از لباسهای اسپورته که به خاطر مسائل ورزشی به وجود اومدن. تا اینکه در طی زمان تغییر عنوان داد و شد این چیزی که الان تن همه مونه.
پس باید براتون یک کم از تاریخ لباسهای اسپورت بگم.

تاریخچه لباسهای کژوال
تاریخ لباسهای
کژوال برمیگرده به اواخر قرن نوزدهم. زمانی که آزادیهایی برای خانمها در زمینههای
سیاسی و فرهنگی رخ داد و باعث شد لباسهایی هم برای موقعیتهای ورزشیشون دوخته
بشه.
این ورزشها اغلب نیازمند این بودن که دامن لباسها کوتاهتر باشه. به طور کلی
لباسها راحتتر باشن تا موقع ورزش کردن مشکلی پیش نیاد.

اولین شخصی که طراحی و تولید این لباسها رو شروع کرد جان ردفرن (John Redfern) بود. اون در سال 1870 شروع به طراحی لباس برای خانمهای فعالی کرد که اسب سواری، تنیس، قایقرانی و تیراندازی میکردن! لباسهای طراحی شده توسط ردفرن، به عنوان لباسهای عادی کم کم بین مشتریهاش جا افتادند و اون احتمالن اولین طراح لباس کژوال تاریخ هست.
بعد از اون بود که پیراهنهای مردانه وارد در کمد لباس خانمها شد و اینجوری بود که تا قبل از سال 1920، مردها و زنها در مواقع بیکاری با در اوردن کتهاشون میتونستن راحت باشن.

در آمریکا بعد از آزادی کارگرها، تفریح یه مقولهی لوکس بود که فقط طبقات بالای اجتماع میتونستن ازش بهره مند شن. بعد از گذشت سالها قوانینی مبنی بر اینکه تفریح برای همه ست به وجود اومد. در یکی از مجلههای اون زمان نوشته شد که مردم برای گذراندن وقت آزادشون به کنار رودخانه میرن تا لباسهای جدیدشون رو به هم نشون بدن. ولی حقیقت این بود که ایدهی در اوردن کت از تن یا به طور کلی کم کردن لباسها، تقریبن هیچ وقت اتفاق نیافتاد.

در اوایل سال 1920 طراحها، لباسهای اوت کوتوری رو پیشنهاد کردن که مناسب ورزش باشه در حالی که لباس ورزشی هدف برندشون نبود. در نتیجه اتفاقی که رخ داد این بود که یه تنیسور زن به نام جین رگنی (Jane Régny) خانهی مدی باز کرد که هدفش فروختن لباسهای کوتور ورزشی بود.


در مقایسه با
انعطاف پذیری و راحتی لباسهای اسپورت آمریکایی، این لباسهای گرون قیمت کوتور فقط
در مواقع خاصی قابل پوشیدن بودن، برای همین خیلی از طراحهای کوتور شروع به طراحی
لباسهایی کردن که بشه در مواقع بیشتری ازش استفاده کرد. همون موقع بود که لباسهای
کوکو شنل که شامل کتها و لباسهای آزاد بود شروع به معروف شدن کرد. به هرحال لباسهای
شنل بر اساس قواعد کوتور دوخته میشد و به لباسها به راحتیِ مشابههای آمریکاییش
نبود.
از اواسط دهه 20 میلادی تبلیغاتی در آمریکا به راه افتاد که لباسهای اسپورت انقدر
راحتن که در زندگی روزانه هم به اندازهی موقعیتهای ورزشی قابل پوشیدن باشن. اونها
این مسئله رو به عنوان یکی از نشانههای مدرن شدن و یه ایدهآل برای مُد آمریکایی
معرفی کردن.

یه تبلیغ معروف که در سال 1929 از برند Abercrombie & Fitch در مجلهی وُگ منتشر شد این پیام رو داشت که دخترانی که لباسهای باشکوه بعد از ظهر رو میپوشن، تحسین مردها رو بر میانگیزن ولی اگر لباسهای راحت اسپورت رو بر تن میکردن در دسترستر و دوستانهتر به نظر میرسیدن.

لباسهای اسپورت همچنین به عنوان یه ورژنِ در دسترس از لباسهای سفر استفاده میشدن. همین ویژگیِ در دسترس بودن و قیمتِ مناسب این لباسها به نسبت سایر برندهای لوکس، باعث شد افرادی که در طبقات متوسط و پایین اجتماع بودن، با پوشیدنشون احساس برتری کنن.

گفتیم که مُدِ آمریکایی ایدهآل خاصی داشت. خب از اول اونقدرها هم خاص ظاهر نشد. درواقع ابتدا لباسهای آمریکایی کپیهایی از مد پاریسی بودن. در پاریس لباسهای اسپورت به عنوان مدلی از لباسهای روزانه عرضه شدن در حالی که آمریکا شروع به توسعه کرد و کم کم تبدیل به بزرگترین تولید کنندهی این فرم از لباسها شد. سوال اینجاست که چطور؟
نکتهی اصلی در این مسئله این بود که در برندهای پاریسی، لباسهای ورزشی عضوِ کوچیکی از خانوادهی بزرگ برند بودن درحالی که در آمریکا نقطهی اصلی و محوری برندها لباسهای اسپورت شده بودن! یعنی تمرکزشون رو بردن روی دستهای از لباسها که برای همه قابل خرید بود و نگهداری ازش شرایط خاصی نمیخواست و در نهایت قابلیت به تولید انبوه رسیدن رو داشت.

مسئلهی قابل
توجه دیگه این بود که خانمها بلاخره میتونستن بدون کمک ندیمههاشون لباسها رو
برتن کنن. با اینکه قوانین طراحی و دوخت پاریسی و انگلیسی تاثیر قابل توجهی روی مد
آمریکایی داشت، نقطهی عطف تمرکز آمریکاییها روی استایل ورزشی، بحران بزرگ
اقتصادی در دهههای 30 و 40 میلادی بود. نیاز اساسیِ اون زمان، روی ایجاد شغل و کم
کردن رقابت کالاهای وارداتی بود تا اقتصاد آمریکا بهبود پیدا کنه! در همون زمان
حضور خانمها در عرصههای مختلف اجتماع باعث شد که نیاز برای تولید لباسهایِ
ارزونتر وسادهتر به وجود بیاد. فوقالعاده نیست؟
در شرایط خیلی بد هم درست نیازسنجی کردن و
مسئلهی جانبی مثل مد و فشن رو توسعه دادن.

به نقطهای از تاریخ رسیدیم که حضور برندها و طراحهای نام آشنا احساس میشه. بعد از جنگ جهانی دوم بین طراحان آمریکایی پیشروهایی وجود داشتن که معروفیت خودشون رو از طریق نوآوری در طراحی لباس و به خصوص لباس اسپورت تثبیت کردن. کلر پاتر (Clare Potter) و کلر مککاردل (Claire McCardell) لباسهای راحتی رو با پارچههای نخی، جین و شانتون تولید کردن. لباسهای خیلی سادهی مککاردل باعث شد که اون عنوان بزرگ ترین طراح لباسهای اسپورت آمریکا رو به خودش اختصاص بده. لباسهاش نماد واقعی استایل آمریکایی بودن. لباسهایی راحت که نه رسمی تلقی میشدن و نه غیررسمی! از مککاردل به عنوان کسی که مُد آمریکایی رو از تاثیر مد پاریسی رها کرد نام برده میشه.


از تفاوتهای
دیگهی مد آمریکایی و پاریسی که موجب نجات مد و فشن در آمریکا شد، این بود که در
پاریس لباسها رو بدون توجه به خواستههای مشتری بهش میدادن در حالی که در
آمریکا لباسها به انتخاب خود مشتری در دسترس بودن.
سرتون رو با تاریخچه دیگه درد نمیارم. همین قدر بگم براتون که این سیر صعودی
محبوبیت لباسهای اسپورت ادامه دار شد به طوری که طی یه بررسی که در سال 2000
انجام گرفت، حدود 64 درصد از خانمها اعلام کردن که لباسهای اسپورت روزانه رو
ترجیح دادن.

چرا این همه
از لباسهای اسپورت (منظور کاملن متفاوته از لباسهای ورزشی) گفتم؟ چون یه درصد
خیلی زیادی از استایل کژوال (بالای 50 درصد) شامل این لباسها میشه. در واقع
تاریخچهی استایل و لباسهای کژوال، در دلِ لباسهای اسپورت به وجود اومده! اینم
بگم که خود اصطلاح کژوآل (Casual) برای اولین بار در دهه هشتاد میلادی به کار
برده شد.
خب بریم براتون از استایلهایی بگم که خیلی وقتها با استایل کژوال اشتباه گرفته
میشه.
استایلهای مشابه با استایل کژوال
برای توضیح این مسئله باید براتون روشن کنم که استایل های رسمی، نیمه رسمی و غیر رسمی چی هستن.
استایل رسمی
شامل سبکی از لباس پوشیدن میشه که مناسب موقعیتهای رسمی و مناسبات ویژه ست. مثل عروسی، عزا، اعیاد خاص و… این استایل که شامل لباسهای خاص ملیتی و مذهبی هست، به صورت روزمره هرگز مشاهده نمیشه.

استایل نیمه رسمی
لباسهای نیمه رسمی یک درجه پایینتر از استایل رسمی هستن و شامل آیتمهایی هستن که در مراسمات بعد از ظهر و جاهایی مثل فرش قرمزها ازشون استفاده میشه. لباسهای آکادمیک و لباسسهای مهمونی جزئی از این دسته طبقه بندی میشن.

استایل غیر رسمی
استایلی هست که وقتی میخوایم به مصاحبه های شغلی یا کلن محل کار بریم ازش استفاده میکنیم. شامل یونیفرمهای اداری و قواعد لباس پوشیدن اداری میشه.

دسته بندی استایلهای کژوآل
استایل کژوآل کاری
این استایل
برگرفته از پوشش کارمندها و کارفرماها در غرب هست. از استایل رسمی، ساده تر هست ولی
از استایل هوشمندانه رسمیتره.
این استایل بعد از ماجراهای جمعههای
کژوآل (Casual Friday) که از کالیفرنیا شروع شد، به راه افتاد.
قضیه این بود که کارمندها خواستن یک روز در هفته رو با پوشش راحت سر کار بیان و
این شد که بعد از اون این استایل بین کارمندها رایج شد.

استایل کژوآل هوشمندانه
استایل هوشمندانه شامل لباسها و اکسسوریهای ساده که از مواد لوکس تهیه شدن هست. فرم لباسها هم ساده ست. این استایل رو میشه بر تن مدیرهای خانم به وفور دید. همچنین در دبیرستانهای گرون قیمت بر تن دانشآموزها دیده میشه! پس در واقع این استایل برای افرادی که توان خرید آیتمهای لوکس رو دارن و سادگی رو ترجیح میدن کاربرد داره.

استایل کژوال ورزشی
در این استایل میبینیم که ترکیبی از استایل کژوآل با ایتمهای ورزشی وجود داره. مثلن یه تی شرت ورزشی رو با شلوار جین و کفش پاشنه دار بر تن یه نفر مشاهده میکنیم.


استایل کژوال خیابانی
این استایل در
ارتباط با استایل خیابانی به وجود اومد. یعنی بعد از دیدن استایل آدمهای معمولی
در خیابونها به وجود اومد. تمام کسانی که استایل خیابونی دارن در دستهی استایل
کژوآل طبقه بندی میشن.
ولی اونایی که استایل مناسبی داشته باشن فقط در عکسها دیده میشن. برای مناسب کردن
این استایل معمولن بلاگرها و مدل ها یه آبتم خاص به استایلشون اضافه میکنن.


استایل کژوال افراد معروف
استایل کژوآل، استایلی هست که همه ی افراد اونو دارن و نمیشه به عنوان استایل شخصی خاصی ازش نام برد. در نتیجه استایل کژوال چند تا از افراد معروف رو براتون میگم تا باهم برررسی کنیم.
پریانکا چوپرا
پریانکا چوپرا رو میبینیم در شلوار جین و بلوز مشکی و کت کوتاه مشکی. برای اکسسوری هم از نیم بوت های ست با کیف چرم مشکی استفاده کرده و یه استایل شیک کژوآل داره. اگه دقت کنید عینک آفتابی رو هم میبیند که استفاده کرده. استایلش دقیقن کژوآل خیابونی هست.

جی جی حدید
جیجی حدید رو در استایل سرتا پا مشکیش میبینیم. جیجی استایل کژوال اسپورتش رو با استفاده از یه شلوار اسپورت و نیمبوت و تیشرت و اورکت مشکی ساخته. حسن ختام این استایل استفادش از عینک افتابی مشکی بوده.

هیلی بیبر
هیلی بیبر با کت و شلوار جین و کتونیهای وَنس قرمز و یه تاپ کراپ مشکی، کمربند و عینک به عنوان اکسسوری یه استایل جذاب کژوآل خیابونی داره. به گردنبندش دقت کنید. همینطور ساعت و دستبند هاش. در استایل کژوآل میتونید از جواهرات مختلف به خوبی استفاد کنید و به استایلتون رنگ و لعاب بدید.

بلا حدید
بلا حدید رو داریم با یه کت راه راه و شلوار راسته ی جین. بلا یه استایل کاری کژوال داره که با کیف دستی چرم و کفشهای نوک تیز چرمش همخوانی داره.

کریستن استوارت
کریستن استوارت جذاب رو میبینیم که همیشه با یه استایل تام بوی (استایلی که در اون دختران لباس های پسرونه می پوشن) غافلگیرمون میکنه. کریستن از یه تیشرت سفید و جین مشکی و ونسهای مشکی استفاده کرده و عینک افتابی مشکی هم زده و یه استایل شیک کژوال خیابانی داره.

اولیویا پالرمو
اولیویا با جین گشاد که ترند جذاب امسال هست همراه با شومیز آبی و کیف دستی و عینک آفتابی مشکی یه استایل زیبا داره. این استایل همون استایل کژوال خیابانی هست.

خب حالا سوال اینجاست که چجوری یه استایل کژوال داشته باشیم؟
کمد لباس کژوال
خب، شرط اصلی برای داشتن یه استایل کژوآل اینه که آسونترین و مناسبترین آیتمها رو بردارید. لباسهایی مثل: جینها، ییراهنهای آستیندار، پیراهنهای مردونه، تیشرت و… همهی اینها نشون دهندهی استایل کژوآل هست. در این استایل لباسهای تنگی که خطوط بدن رو نشون میده، دیده نمیشه! به طور کلی برشهای صاف و مرتب استایل کلاسیک رو ندارن و اتو کشیده نیستن. یکی از نمادهای این استایل کتها هستن. فقط با پوشیدن یه کت روی شلوار جین میتونید استایلتون رو رسمیتر کنید و اینجوری مناسب محل کار میشه.

بالاتنه
در قسمت بالاتنه تیشرتها،کتها، ژاکتها، مانتوها و پیراهن های مختلف رو داریم. نکتهی مهم و متمایز کننده در ساختن استایل کژوال، نحوهی استفاده از آیتمهای مختلفه. مثلن شما میتونید از یه تی شرت طرحدار هم در استایل فانتزی استفاده کنید و هم در استایل کژوآل. همینطور از یه شومیز سفید هم میتونید هم در استایل کلاسیک استفاده کنید و هم در کژوآل. پس با تعداد محدودی لباس به راحتی میتونید استایلهای مختلف رو امتحان کنید.
تی شرتها محدودیتی در طرح و رنگ ندارن و میتونین انتخابهای وسیعی در اونها داشته باشین.



راجب کتهای تک هم هر چی بگم کم گفتم. انقدر این کتها آیتمهای جالبی هستن که با پوشیدن و نپوشیدنشون از یه استایل به یه استایل دیگه در طبقهبندی کژوآل میرید.



دیگه اینکه کتهای چرم و کتهای جین و ژاکتهای بافت هم در استایل کژوآل خیلی کاربرد دارن.



بریم سراغ
مانتو
میتونید از مانتوهای رنگی استفاده کنید. مانتوها لازم نیست که ساده باشن ولی دقت
کنید که طرح زیاد باعث میشه که استایلتون فانتزی شه. البته به نوع طرح هم بستگی
داره. طرحهای چارخونه و راه راه بسته به میزان فعالیتشون در استایل کژوآل طبقه
بندی میشن. به طور کلی میشه از نقاشی روی پارچه، جزئیاتی مثل جیب و کمربند و دکمه
همینطور گلدوزی و تکه دوزیهای مناسب، برای این مانتوها استفاده کرد.



پایین تنه
بریم سراغ
پایین تنه که شامل انواع شلوارها و دامنها میشن.
در قسمت شلوارها بزرگترین خانواده شلوارهای جین هستن! از انواع مختلفش مثل: مام
استایل، راسته، کلاسیک، تنگ و… میتونید در استایلتون استفاده کنید.



شلوارهای پارچهای استایلتون رو شیک و کمی رسمیتر میکنن.



دیگه اینکه شلوارهای ورزشی هم توی انتخابهای کژوآل میتونن آیتم جذاب و راحتی باشن.



دامنهای استایل کژوال، شامل انواع دامنهای راسته، فُن، کلوش، خمرهای و پلیسه میشه. جنس این دامنها متنوع هست و میتونه حریر، جین، ریون، نخی و… باشه.



اکسسوری
کفشها در
استایل کژوال میتونم بگم هیچ محدودیتی ندارن. میتونین کفشهای پاشنهدار و بیپاشنه
و ورزشی و حتی صندل را با استایلتون ست کنید.
از انواع بوت و نیم بوت هم میتونید استفاده کنید و استایلتون رو شیک تر کنید.




کیفها هم از قواعد مشابهی پیروی میکنن. حتی میتونید از کیفهای استایل کلاسیک در این استایل استفاده کنید.



کیف های حصیری هم در استایل کژوال آیتم زیبا و جذابی هستن.



یه کیف کمی متفاوت در استایل کژوال کیف کمری هست. این کیفها مدت زیادی هست که ترند شدن. میتونید با انتخاب لباس مناسب از این آیتم جذاب بهره ببرید.



حالا شال و
روسریها رو ببینیم.
در این قسمت از استایل بهتره که از شال و روسریهای خیلی شلوغ استفاده نشه. ترجیحن
رنگ های کار شده توش متعادل باشن و از طرح های ساده بهتره که استفاده کنین.



دیگه از اکسسوریهای جذاب استایل کژوال ساعت و عینکهای آفتابی هستن که ممنوعیتی توشون وجود نداره و به هر فرمی که دوست داشتین میتونین استفاده کنین!
برای تکمیل اطلاعاتتون راجب استایل کژوآل پیشنهاد میکنم مقالهی موقعیت روزمره در همین سایت رو مطالعه کنید. جزئیات دیگهای رو اونجا براتون گفتم تا بتونید به درستی انتخاب کنید و بدرخشید.
خب کمد استایل کژوآلتون رو درست کردید؟ دوسِش دارید؟
نظرتون راجب
استایل کژوآل چیه؟ مطمعنن همه این استایل رو دارید ولی این چیزایی که گفتم رو
میدونستید؟
نظرات ارزشمندتونو حتمن با ما درمیون بذارید.
نظرات کاربران